Hoe LEGO schoonmaken?

Als je oude Lego-sets koopt op de garageverkoop, op Marktplaats, of in kringloopwinkels, of je hebt net je oude stenen uit de kelder opgegraven, dan weet je dat plakkerige, 20 jaar oude sets niet leuk zijn om mee te spelen.

En het goede nieuws is dat - hoewel het misschien een beetje tijdrovend is - het niet moeilijk is om uw Legoblokjes weer als nieuw te bouwen.

Lego's officiële advies over het schoonmaken van de stenen is vrij kort: Gebruik een zachte doek of spons en een mild schoonmaakmiddel, en spoel af met helder water. Gebruik geen water dat heter is dan 104 graden Fahrenheit. En gebruik voor het drogen geen haardroger, oven of magnetron, want hoge temperaturen kunnen het plastic beschadigen.

Het bedrijf zegt ook specifiek geen vaatwasser of wasmachine te gebruiken om de stenen schoon te maken-je wilt niet dat er een los Legoblokje vast komt te zitten in je machine. Hoewel dit sommige AFOLs er niet van heeft weerhouden om dat toch te doen (video).

Nadat ik een aantal uren naar AFOL YouTube video's heb gekeken, zijn dit de meest gebruikte methodes die ik heb gevonden, gecategoriseerd naar het soort reiniging dat nodig is.

Haal alle stukjes uit elkaar en leg alle stukjes met stickers of opdruk (zoals de torso's van minifiguren) opzij. Doe dan de stenen in een grote plastic bak, voeg een paar druppels mild afwasmiddel toe, en vul de bak met koud of lauw water. Roer de Lego-soep een beetje met je handen, en laat het ongeveer 20 minuten zitten.

Vul een kleinere bak met schoon water, en breng de kleinere batches één voor één over om te spoelen (video), waarbij u het water telkens vervangt. Gebruik je handen om hardnekkige smurrie los te maken. Je kunt de met zeep doordrenkte Lego-stukjes ook in een gaaszak doen en ze afspoelen in een teiltje of gootsteen, of met een tuinslang in de tuin. Als je in een badkuip of gootsteen spoelt, zorg dan voor een sterke afvoervanger zodat de leidingen niet verstopt raken.

Gebruik voor bedrukt of bestickerd Lego niet de water-afwasmethode. Maak in plaats daarvan elk stukje afzonderlijk voorzichtig schoon met een microvezeldoekje.

Spreid de natte Legostukjes uit op zoveel handdoeken als nodig, en plaats een of meer ventilators zo dat ze naar de vochtige blokjes gericht zijn. Draai de stenen af en toe met uw hand om zodat er nieuwe aan de oppervlakte komen.

Afhankelijk van de hoeveelheid die u reinigt, kan het drogen één tot drie dagen duren. Het is een lang proces, maar u zult geen schadelijke hitte gebruiken. We hebben gezien dat sommige AFOLs een slacentrifuge gebruiken om het proces te versnellen, maar velen raden dit af omdat het krassen op de stenen kan veroorzaken.