De geschiedenis van Lego

De favoriete bouwstenen van iedereen werden geboren in 1958

De kleine, kleurrijke bouwsteentjes die de fantasie van een kind stimuleren met hun veelheid aan bouwmogelijkheden, hebben twee films en Legoland-themaparken voortgebracht. Maar meer dan dat, deze eenvoudige bouwstenen houden kinderen vanaf 5 jaar bezig met het maken van kastelen, steden en ruimtestations, en alles wat hun creatieve geest maar kan bedenken. Dit is het toppunt van educatief speelgoed, verpakt in plezier. Deze eigenschappen hebben Lego tot een icoon in de speelgoedwereld gemaakt.

Het bedrijf dat deze beroemde in elkaar grijpende bakstenen maakt, begon als een kleine winkel in Billund, Denemarken. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door meester-timmerman Ole Kirk Christiansen, die daarbij geholpen werd door zijn 12-jarige zoon Godtfred Kirk Christiansen. Hij maakte houten speelgoed, trapladders en strijkplanken. Pas twee jaar later kreeg het bedrijf de naam Lego, afgeleid van het Deense woord "LEg GOdt", wat "goed spelen" betekent.

Een korte geschiedenis van afgezette presidenten In de daaropvolgende jaren groeide het bedrijf exponentieel. Van slechts een handvol werknemers in de beginjaren was Lego in 1948 gegroeid tot 50 werknemers. De productlijn was ook gegroeid, met de toevoeging van een Lego-eend, kleerhangers, een Numskull Jack op de geit, een plastic bal voor baby's, en een aantal houten blokken.

In 1947 deed het bedrijf een enorme aankoop die het bedrijf zou transformeren en wereldberoemd en een begrip zou maken. In dat jaar kocht Lego een plastic spuitgietmachine, waarmee plastic speelgoed in massa kon worden geproduceerd. Tegen 1949 gebruikte Lego deze machine om ongeveer 200 verschillende soorten speelgoed te produceren, waaronder automatische bindstenen, een plastic vis en een plastic matroos. De automatische bindstenen waren de voorgangers van het Lego-speelgoed van vandaag.

Geboorte van het Legoblokje

In 1953 werden de automatische bindsteentjes omgedoopt tot Legoblokjes. In 1957 werd het in elkaar grijpende principe van Legoblokjes geboren, en in 1958 werd het noppen-en-koppelsysteem gepatenteerd, dat aanzienlijke stabiliteit aan de gebouwde stukken toevoegde. En dit veranderde ze in de Legoblokjes die kinderen vandaag gebruiken. Ook in 1958 overleed Ole Kirk Christiansen en werd zijn zoon Godtfred hoofd van het Lego-bedrijf.

Tegen het begin van de jaren 1960 was Lego internationaal gegaan, met verkoop in Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Duitsland, en Libanon. In de loop van het volgende decennium werd Lego in steeds meer landen verkrijgbaar, en in 1973 kwam het speelgoed ook naar de Verenigde Staten.

Lego Sets

In 1964 konden consumenten voor het eerst Lego-sets kopen, die alle onderdelen en instructies bevatten om een bepaald model te bouwen. In 1969 kwam de Duplo-serie - grotere blokken voor kleinere handen - voor kinderen van 5 jaar en jonger op de markt. Later introduceerde Lego themalijnen, waaronder stad (1978), kasteel (1978), ruimte (1979), piraten (1989), westerns (1996), Star Wars (1999), en Harry Potter (2001). Figuren met beweegbare armen en benen werden geïntroduceerd in 1978.

In 2018 heeft Lego 75 miljard van zijn stenen verkocht in meer dan 140 landen 1 Sinds het midden van de 20e eeuw hebben deze kleine plastic stenen de verbeelding van kinderen over de hele wereld geprikkeld, en Lego-sets hebben hun plaats in de top van de lijst van het populairste speelgoed ter wereld stevig in handen.