Lego Friends: Lego voor meisjes

Lego probeert opnieuw om de meisjesmarkt directer te bereiken, maar deze keer zou het kunnen lukken.

Na zich de laatste vijf of zes jaar op de jongensmarkt te hebben geconcentreerd, probeert onze favoriete fabrikant van plastic bouwstenen nu de andere 50 procent van de kindermarkt te veroveren met Lego Friends, een nieuwe lijn gericht op meisjes van 5 jaar en ouder.

Lego is de laatste vier jaar bezig geweest met het onderzoeken, ontwerpen en testen van de nieuwe personages en sets in de hoop de fouten te vermijden van eerdere pogingen om meisjes aan te spreken. Het lijkt erop dat het bedrijf er deze keer in geslaagd is.

Vooraan in de reeks staan de nieuwe Ladyfigs - een variatie op onze geliefde minifigs die eruit ziet als het resultaat van Polly Pocket die het aan de stok krijgt met Clutch Powers en eindigt met iets dat lijkt op de Mega Bloks (urgh!) Doctor Who of Marvel figuren.

Ze zijn iets groter dan gewone minifiguren, en een stuk magerder en ronder, maar ze passen perfect met alle bestaande Lego accessoires en stenen - een enorme verbetering ten opzichte van de mislukte Belville reeks, met zijn oversized, niet-aanpasbare figuren. Hun handen kunnen dezelfde bekers, gereedschap en, als je wilt, wapens vasthouden die je al hebt; hun haar is verwisselbaar met gewone minifig stijlen en hoeden; en ze kunnen perfect op gewone blokken staan.

Er zijn vijf hoofdpersonages, waarvan de meeste helaas typische meisjesstereotypen volgen: dierenliefhebster Mia, schoonheidsspecialiste Emma, popster Andrea en "sociaal-meisje" Stephanie. Lego gooit er met Olivia wel een proto-geek in - haar set (hierboven afgebeeld) is een geweldige garage compleet met een microscoop, een kleine robot, wiskundige vergelijkingen en paars gereedschap! Kan iemand me alsjeblieft helpen.

De andere sets volgen ook het meisjes-thema met scenario's als een café, een dierenziekenhuis en een schoonheidssalon, maar een paar zijn tenminste een beetje minder vervelend - de eerder genoemde werkplaats van de uitvinder, een boomhut en een mooie ontwerpstudio, compleet met laptop en camera. Waar de AFOLs echter het meest enthousiast over zullen zijn, zijn zes nieuwe kleuren voor de stenen, waaronder mooie tinten lavendel, paars, groenblauw en turkoois - perfect voor het maken van Perry uit Phineas and Ferb, volgens Joe Meno (co-auteur, met onze eigen John Baichtal, van The Cult of Lego). The Brick Blogger heeft een aantal mooie foto's van alle sets, dozen en een vergelijking van de Ladyfigs en minifigs.

Ik kan echt niet beslissen of ik deze nieuwe richting wel of niet leuk vind, en zoals @iamseb op Twitter zei: "Er was al lego voor meisjes. Het heette 'lego'."

Zeker, het is een enorme verbetering ten opzichte van de Belville-reeks. Elke keer als ik naar de Big Shop in Legoland ga, worden die sets meer en meer afgeprijsd, maar ik heb nog steeds geen zin om ze te kopen, en, nog belangrijker, mijn 5-jarige dochter toont er geen interesse in. Ik heb haar de hond en de puppy set gekocht in een kringloopwinkel en het is een constante ergernis dat zelfs de puppy groter is dan alle minifiguren die we bezitten - maar er zaten wel twee hot dog worsten bij!

De Clikits-reeks was gewoon een gruwel - juwelen en fotolijstjes die je kunt versieren met Legoblokjes? Kom op, wat is daar het nut van? En gelukkig zijn beide versies van de Scala-reeks en de Paradisa-sets aan mij voorbijgegaan. (Voor een mooie infographic over de geschiedenis van meisjes-lego, zie dit boeiende Bloomberg Businessweek-artikel over de lancering).

De grote roze emmers Lego waren echter geweldig, en inderdaad, dat waren de eerste sets die we voor onze dochter meenamen. Het was ook niet alleen om de kleuren van de stenen; de modellen op de dozen waren ook perfect. Meisjes die huppelen met hun bakstenen mummies, kleine konijntjes, eenden, koeien en paarden - allemaal perfecte introducties tot het bouwen met bakstenen, in tegenstelling tot voorgevormde figuren.

Een van de dingen die Lego "ontdekte" in zijn onderzoek was dat meisjes graag zichzelf projecteren op de figuren en deel worden van het verhaal - nou duh! Dat had ik ze in twee seconden kunnen vertellen. Het blijft me verbazen hoe mijn dochter zowat alles kan antropomorfiseren en er een verhaal rond kan creëren - of het nu een minifiguur is, een model van een haai of zelfs gewoon twee aan elkaar geplakte stenen! Ze heeft geen complete wereld nodig met cafés en hondenshows - dat kan ze allemaal zelf wel verzinnen. Als ze echt willen appelleren aan de "prinsessenfase" die alle meisjes doormaken, waarom maken ze dan niet gewoon een grote roze paleisset met gewone stenen? Of misschien het grote succes volgen van de Lego-versies van Star Wars, Harry Potter en Toy Story en samenwerken met de Disney-prinsessen? Eigenlijk, ik kan niet geloven dat ik dat net typte. Ik haat de Disney Prinsessen met een passie - dat is een dom idee.

De Friends-reeks komt na Kerstmis in de winkels. Wat is dat, zeg je? Na Kerstmis? Ja, het lijkt erop dat Lego het deze keer serieus meent, dus het bedrijf steekt een belachelijke hoeveelheid geld in de marketing van de nieuwe reeks en wil niet dat het verloren gaat tussen al het andere speelgoed dat om uw kerstdollars vecht. Blijkbaar, als Lego wacht tot na de feestdagen, zullen de winkels hele gangpaden hebben om ze uit te stallen en ze een prominente plaats kunnen geven. Misschien vindt u ze niet eens bij de rest van de Lego-sets, want sommige winkels willen ze bij de rest van de meisjespoppen zetten.

Ik weet zeker dat we er met kerstgeld in de hand zullen zijn om de voorraad op te kopen, en dat we elke minuut zullen genieten van het bouwen van de sets en het duiken in de nieuwe wereld van Heartlake City, zelfs als het onze eigen versie ervan is.